17.09.2015 - 21:42
Les primeres trameses amb la documentació per a poder votar en les Eleccions al Parlament de Catalunya Europeu del proper 25 de setembre han començat a arribar a diversos països posant, com sempre, al límit la paciència dels pocs electors a l’exterior que han aconseguit superar la primera fase del ‘voto rogado’. Malauradament a molts llocs del món el retard serà considerable i, en alguns casos, els que ha ho han rebut s’han trobat amb la desagradable sorpresa de que la documentació tramesa no inclou les paperetes i és poc probable que es puguin complir els absurds terminis de votació imposats per la LOREG (Llei orgànica de règim electoral general). Malauradament res que no hagi passat ja en tots els processos electorals anteriors des de la implantació del ‘voto rogado’ amb la reforma de l’any 2010.
D’acord amb el calendari electoral, la documentació havia d’arribar als electors exteriors entre els dies 1 i 15 de setembre. Els electors, a continuació, han d’enviar el seu vot per correu al seu consolat o ambaixada fins el dia 22 de setembre o bé votar presencialment al consolat o ambaixada entre els dies 23 i 25 de setembre. Atesa aquesta situació és probable que la Junta Electoral Central acordi un dia addicional per enviar el vot per correu a ambaixades o consolats. Quelcom que no soluciona gairebé res atès que el problema és la LOREG i la necessitat de reformar-la abolint l’article 75 d’aquesta desastrosa llei.
· QUANS PODREM VOTAR?
Únicament 20.836 catalans (el 10,6% d’un cens total de 196.602) són els que tenen, encara, la possibilitat de poder votar si la documentació amb les paperetes arriben abans del dia 22. Són els pocs que han vist acceptada la seva sol·licitud de ‘voto rogado’ seguint l’absurd sistema en vigor. El total dels que podran finalment votar serà, com sempre ridícul, i amb tota seguretat molt lluny del 28,0% que ho van poder fer a les Eleccions al Parlament de 2006 quan encara regia l’antic sistema de vot, i en les que l’interès polític era molt menor que en les eleccions actuals.
Malgrat tots els entrebancs la intensa campanya d’informació que des de la FIEC, les ANC de l’Exterior, Catalans al Món, Marea Granate, des de molts casals i entitats catalanes i des de les administracions públiques (Govern català i Govern central) ha permès superar les xifres de sol·licitants de vot de les eleccions anteriors ( van ser 17.435 a les de 2012). No hi ha, encara, dades de les sol·licituds de vot de residents temporals
Recordem, un cop més, que la documentació s’ha d’enviar per correu a ambaixades i consolats i NO a les Juntes Electorals Provincials com es feia abans de la reforma de 2011.
· COM DEFINIR EL VOTO ROGADO?
Segons la definició de ‘Voto Rogado‘ a Wikipedia: El Voto Rogado es una modalidad de sufragio en la que, el elector potencial, se ve obligado a “rogar” que le sea concedido el derecho a voto (generalmente, por parte de una autoridad electoral). En la práctica, supone una forma moderna de sufragio censitario ya que, como consecuencia del “ruego”, no hay un sufragio universal real, condición necesaria para que todo cuerpo electoral sea considerado plenamente democrático.). Es a dir un sistema electoral i de vot propi de països amb baixa qualitat democràtica.
· COM VERIFICAR SI M’HAN ENVIAT LA DOCUMENTACIO ELECTORAL?
A la pàgina de la Sede electrónica de l’INE podeu verificar, cas que encara no hagueu rebut les paperetes o no sabeu si la vostra sol·licitud de vot ha estat acceptada, quin és l’estat de la tramesa de la vostra documentació electoral.
· QUE ES PODIA FER PER EVITAR AQUEST DESASTRE ANUNCIAT?
Òbviament la única manera de votar des de l’exterior amb qualitat és l’abolició de l’article 75 de la LOREG que instaura el ‘voto rogado’ i és responsabilitat dels partits que la van votar a 2010 (PP, PSOE, CiU, PNB i BNG) adoptar-ne la reforma. Tots s’han autocriticat pel seu desafortunat vot a 2010 però res no s’ha fet i a les properes eleccions al Congrés de Diputats i Senat previstes per desembre de 2015 es repetirà la mateixa història.
També, des de Catalunya, i si algun dia s’adopta una llei electoral pròpia caldrà que en aquesta es contempli la possibilitat del vot electrònic. Una solució plenament a l’abast de la tecnologia disponible i que només requereix voluntat política.
Des de la FIEC (Federació Internacional d’Entitats Catalanes) vàrem presentar a la Junta Electoral Central (JEC) el passat 28 de juliol un escrit en que proposàvem diverses mesures per a millorar el sistema en el marc de la legislació actual:
– Que se amplíe hasta el máximo que permite la Ley (hasta el 26 de septiembre) el plazo para enviar el voto por correo a los consulados;
– Facilitar a los electores que deban desplazarse lejos de su lugar de residencia la posibilidad de solicitar el voto desde donde estén pudiendo facilitar una dirección postal no coincidente con el lugar de residencia;
– Que se extienda as electores CERA el procedimiento establecido por los votantes ERTA de forma que envíe una papeleta en blanco al elector escriba el nombre del partido o coalición al que vota de forma que no sea necesario imprimir y enviar todas las papeletas de los quien se presentan en cada circunscripción; Esto sería un ahorro de tiempo para los electores y de dinero para la administración.
En la seva resposta a la FIEC, tant la JEC com la Dirección de Asuntos Consulares y Migratorios del Ministerio de Asuntos Exteriores, es pot dir que troben raonables les propostes però consideren que sense reformar l’article 75 de la LOREG no hi ha res a fer. Una posició que no fa sinó confirmar la necessitat de que les forces polítiques a Madrid adoptin quan abans millor, al Congrés de Diputats, una iniciativa de reforma amb la que tots diuen estar d’acord.
Som Catalunya Exterior, també Som Catalunya.
Secretaria de la Federació Internacional d’Entitats Catalanes
Twitter: @FIEC1
Telèfon: +34-934123294